Apartmajitopolsica.si

Velenjsko jezero

Velenjsko jezero

V čarobni dolini Šaleških jezer, kjer se nahajajo tri edinstvena jezera – Velenjsko, Škalsko in Družmirsko, – se skriva pravi raj za obiskovalce vseh starosti. Z obilico možnosti za aktivnosti, kot so kopanje, supanje, veslanje in ribolov (v sezoni), ter s svojo velikostjo in osupljivo globino je Velenjsko jezero zagotovo eno največjih naravnih draguljev Slovenije. Primerno je tudi za otroke in tiste s štirinožnimi prijatelji, saj ponuja urejeno plažo, vodni park in pasjo plažo.

Privoščite si osvežitev in nepozabno doživetje v naravnem okolju, ki ga nudi Velenjsko jezero!

Kaj morate vedeti preden obiščete Velenjsko jezero?

Kaj morate vedeti, preden obiščete
Velenjsko jezero?

Kdaj obiskati: poleti (in drugi leti časi)

Primerno za otroke: DA

Ponudba hrane in pijače: DA

Plaža za pse: DA

Aktivnosti: kopanje, supanje, veslanje, ribolov (v sezoni)

Velikost: 143,5 ha

Velenjsko jezero globina: 54,5 m

Kako je Velenjsko jezero nastalo?

V okolici Velenja se nahajajo tri jezera (Velenjsko, Škalsko in Družmirsko), skupaj poimenovana Šaleška jezera, ki so na lokaciji nastala kot posledica izkopavanja lignita. Tega v Šaleški dolini izkoriščajo že 130 let, podoba doline pa se je zaradi premogovništva pogosto spreminjala. Na območju, kjer danes stojijo jezera, so se včasih nahajale različne kmetijske površine in naselja. Zaradi velike količine izkopanega premoga se je zemlja nad izkopom začela postopoma pogrezati, najgloblje dele nastale kotanje pa je napolnila voda in nastala so tri jezera, ki s skupno prostornino (več kot 200 ha) spadajo med večja jezera v Sloveniji.

Škalsko jezero je začelo nastajati že pred drugo svetovno vojno, čeprav je bilo takrat še precej manjše kot danes. Ker je nastalo kot posledica začetnega in manj intenzivnega premogovništva na tem področju, je med tremi jezeri najmanjše. S svojo okolico predstavlja idealne pogoje za naselitev različnih živalskih in rastlinskih vrst in zaradi pestrosti flore in favne spada pod okrilje zaščitenega Krajinskega parka Škale.

Družmirsko jezero je začelo nastajati kasneje, okrog leta 1975, njegova oblika pa še ni zaključena, saj se jezero zaradi aktivnosti premogovnika Velenje še vedno širi. Sčasoma naj bi postalo največje jezero v Šaleški dolini. Za šoštanjske elektrarne jezero (zlasti ob nizkih pretokih okoliških rek) predstavlja glavni vir tehnološke vode.

Velenjsko jezero je trenutno največje jezero v dolini in spada med največja jezera v Sloveniji. Po površini je podobno Blejskemu jezeru, njegova globina (54 m) pa presega tako Blejsko (31 m) kot tudi Bohinjsko (45 m) jezero. Večina izkopavanj premoga je na tem področju zaključena, zato se jezero po obliki ne bo več bistveno spreminjalo. Do leta 1994 se je v jezero še stekala onesnažena voda iz šoštanjske termoelektrarne, v zadnjih letih pa se je stanje močno izboljšalo. Ponovno so se v njem začeli naseljevati vodni organizmi, voda pa je (po rednih analizah sodeč) primerna za kopanje.

Danes jezero in okolica spadata med priljubljene destinacije predvsem v toplih mesecih, ko si mnogi zaželijo osvežitve in sprostitve na urejenem kopališču. Okolica jezera ponuja čudovite možnosti za rekreacijo po različnih sprehajalnih ali kolesarskih poteh.

Velenjsko jezero - kopanje

Vedno bolj priljubljeno kopališče Velenjsko jezero je leta 2022 že peto leto zapored prejelo nagrado za naj naravno kopališče v Sloveniji.

Urejena plaža, čista in osvežilna voda ter brezplačna uporaba ležalnikov in lesenih površin, ki odlikujejo kopališče Velenjsko jezero, so le eni od razlogov, zakaj je velenjska plaža zagotovo vredna vašega obiska. Vsako leto je na voljo vedno več različnih ponudnikov hrane in pijače, okolica pa je vedno lepše urejena.

Če prihajate na obisk z otroki, jih bo zagotovo najbolj navdušil brezplačen vodni park, ki omogoča ure in ure zabavnega čofotanja.

V kolikor si želite poletne osvežitve in zabave, vam vsekakor svetujemo, da obiščete Velenjsko jezero. Kopanje v jezeru je mogoče na lastno odgovornost, previdnost pa nikoli ni odveč!

Druge aktivnosti ob jezeru

Vas ležanje ob jezeru ne veseli in bi si želeli bolj aktivnega oddiha? Brez skrbi, v bližini je na voljo večje število različnih aktivnosti na prostem, ki bodo zagotovo zadovoljile tudi tiste, ki si želijo bolj avanturističnega dopusta.

    • Spoznavanje jezera in potopljenih lepot s SUP desko ali pletno

Pri Klubu vodnih športov Velenje si lahko izposodite različna plovila in si jezero ogledate s supom, kajakom, kanujem ali kakšnim drugim plovilom. Če si želite bolj ležerne vožnje po jezeru, se lahko po njem pustite zapeljati s pletno (ta sprejme do 16 oseb) ali pa električno ladjico (do 7 oseb).

V poletnem času so vožnje na voljo med vikendi (med 15. in 19. uro), za vožnjo med tednom pa je potrebna predhodna najava.

    • Šola surfanja in jadranja

Ker je Velenjsko jezero znano po ugodnem vetru za jadranje in druge vodne športe, je dopust v bližini odlična priložnost za tečaj jadranja. Na voljo so tečaji za enosede, dvosede in tudi večje jadrnice.

Šola jadranja je na voljo tudi za najmlajše (od 5 do 15 let), ki se bodo lahko v enosedih jadrnicah Optimist naučili jadrati.

    • Ribolov

Zaradi izjemno čiste vode je jezero bogato z raznovrstnimi ribami in ponuja priložnosti za lov na velike divje krape, smuče, ščuke in some. Ribolovna dovolilnica, za katero boste odšteli 18 €, je na voljo pri Ribiški družini Velenje.

    • Pasja plaža

Približno 100 m plaže na Velenjskem jezeru je namenjenih tudi štirinožnim kosmatincem. Označen prostor, ki je namenjen kopanju psov, boste našli pod Kinološkim društvom Velenje (Rudniška cesta 17).

Poleg naštetih aktivnosti ob jezeru so na voljo tudi številna športna igrišča (odbojka na mivki, tenis, košarka, nogomet, vadbišče za golf …), kjer se lahko zabavate v družbi prijateljev.

Parkiranje Velenjsko jezero in okolica

Parkiranje na območju velenjske plaže (v coni Vista) je od 1. maja pa do 30. septembra (med 8. in 22. uro, vse dni v tednu) plačljivo. Prvih 60 minut parkiranja je brezplačnih, za vsako naslednjo začeto uro (do 5 ur) pa boste odšteli 1€ .

Celodnevna karta za parkiranje (Velenjsko jezero) stane 5 €. Parkirnino lahko na dveh avtomatih poravnate z gotovino ali plačilno kartico.

Sredstva, ki se zberejo s parkiranjem, so namenjena nadaljnjemu urejanju in nadgradnji plaže na Velenjskem jezeru.

Ne spreglejte: v Velenju je na voljo brezplačni avtobusni prevoz – Lokalc (prepoznate ga po značilni rumeni barvi). Gre za brezplačni avtobus, ki v Mestni občini Velenje vozi po 5 progah in vam omogoča dostop do lokalnih destinacij.

Velenje

Kljub temu da je bilo v preteklosti znano predvsem po premogovništvu, danes Velenje postaja priljubljena turistična točka in destinacija za različne dogodke, festivale ter druga dogajanja.

Zgodovina mesta Velenje

Prve pisne omembe mesta se pojavljajo že v 13. stoletju, ostanki najdeni v okolici pa dokazujejo, da je bilo to področje naseljeno že v davni preteklosti. V bližini so bili odkriti ostanki prazgodovinskih naselbin, prav tako pa je prisotno veliko ostankov iz rimskega obdobja, ki nakazujejo, da je v času Rimljanov na tem področju stala rimska naselbina.

V srednjem veku je Šaleška dolina postala poznana tudi kot »dolina gradov« zaradi velikega števila gradov (tam se je nahajalo več kot 20 gradov), to ime pa se je drži še danes.

Do velikega gospodarskega razmaha je prišlo v začetku 20. stoletja, ko se je v bližini Velenja odprl premogovnik. Poleg kmetijstva, ki je na tem področju vedno predstavljalo pomembno gospodarsko panogo, so se kasneje razvili tudi drugi obrati (žagarski, lesnopredelovalni) in trgovina. Premogovnik Velenje in tovarna usnja v Šoštanju sta poskrbela tudi za to, da je to področje dobilo železnico in prebivalce povezalo z drugimi mesti v okolici.

Velenjsko jezero plaža

Danes je Velenje šesto največje mesto v Sloveniji, ki (poleg gospodarstva) postaja vedno bolj prepoznavno tudi na področjih turizma in podjetništva.  

Vsako leto se meseca septembra v Velenju odvija največji otroški festival v Sloveniji – Pikin festival z zanimivim in kulturno-vzgojnim zabavnim programom. Obiščete lahko različne muzeje (Muzej premogovništva, grad Velenje …) ali pa kakšno od mnogih razstav, delavnic in predavanj.

Vista – park z razgledom

Privoščite si unikatno doživetje na odrih parka z razgledom Vista. Postavitev objekta med kopnim in jezerom ponuja priložnosti za raznoliko dogajanje in dogodke. Obiščete lahko različne koncerte, kulturne in športne prireditve, izobraževalne in družabne dogodke ter različne festivale.

Vabimo vas, da doživite čarobnost Velenjskega jezera in se prepustite raznovrstnim aktivnostim ter osvežitvi v prijetni vodi. V bližini vam je na voljo bivanje v udobnih apartmajih Topolšica, ki so od jezera oddaljeni le nekaj minut vožnje. Sprostite se v naravi, raziskujte okolico in ustvarite nepozabne spomine na pristno doživetje v tem čudovitem delu Slovenije.

Dobrodošli!