Apartmajitopolsica.si

Zanimivosti v okolici

ZANIMIVOSTI V OKOLICI

Muzej usnjarstva
Šoštanj

Muzej usnjarstva bo goste popeljal  skozi zgodovino in kronološki pregled usnjarstva, industrialcev ter nekdanjega življenja v Šaleški dolini.

Muzej
premogovništva

Obiščite Muzej premogovništva v Velenju in spoznajte zgodovino ter pomen premogovništva za Šaleško dolino in Slovenijo.

Velenjski grad
in muzej
V tem slovenskem gradu, ki je eden izmed najlepše ohranjenih na Slovenskem si lahko ogledate 10 stalnih muzejskih razstav lokalne zgodovine.
Kavčnikova
domačija
V muzeju ljudske arhitekture na prostem si lahko ogledate več kot 300 let staro dimnico z odprtim ognijščem in druga orodja. 
Hiša
mineralov

V hiši mineralov si lahko ogledate geološko zbirko mineralov iz celega sveta ter obsežno zbirko mineralov iz celotne Slovenije.

Mozirski
gaj
V Mozirskem gaju se lahko sprehodite med neskončnimi gredicami čudovitih cvetlic, dreves in drugih lepot, ki vam jih ponuja ta park.
Muzejska zbirka
Mozirje
Obiščite muzejsko zbirko Mozirje in spoznajte zgodovino Mozirja preko starih fotografij, listin in različnih predmetov iz večih tematskih sklopih.
Velenjsko
jezero

Obiščite Velenjsko jezero in njegovo plažo, kjer vas čakajo čista voda, prijetni lokali in mnoge priložnosti za različne oblike rekreacije.

Špančeva
zidanica

Špančeva zidanica je ena izmed najstarejših in najbolj ohranjenih zidanic na Slovenskem in vas vabi na obisk in degustacijo različnih vin.

Grad Vrbovec & muzej gozdarstva in lesarstva
Grad Vrbovec ima svoj muzej gozdrastva in lesarstva kjer lahko spoznate čas furmanov, olcarjev, žagarjev, mizarjev, tesarjev in splavarjev.
Bohačev
toplar

V Nazarjih se nahaja veliki dvojni kozolec v katerem lahko spoznate pomembne face zgodovinskega razvoja različnih krajev v občine Nazarje.

Učna pot
škrata Bisera

Občina Velenje in Dobrna se povezujeta preko poti škrata Biser, ki zajema področja biologije, geografije, zgodovine in kulturne ter naravne dediščine.

Funpark
Menina

V kampu Menina, visoko med drevesi, lahko obiščete adrenalinski park Funpark Menina, ki je primeren tako za otroke kot za odrasle. 

Srednjeveški
pranger

Oglejte si pranger, kamor so srednjem veku privezovali kaznjence  in jih javno zasramovali ter zbadali na stebrih, ki se jim je reklo sramotilni steber.

Braslovško
jezero

Braslovško jezero ima zelo lepo učno pot, kjer se lahko sprehodite, nato pa si privoščite kulinarično razvajanje v brunarici, ki stoji ob jezeru.

Smučišče
Golte

Smučišče Golte vam ponuja številne čudovite proge in prekrasne razglede v katerih bo zagotovo uživala cela družina. 

Fontana piva
Žalec

V prijetnem okolju mestnega parka se nahaja priljubljena fontana piva, kjer lahko na inovativen način preizkusite različne vrste piva.

Jama
Pekel

Čudovita kraška jama, ki je stara več kot 3 milijone let in ima bogato zgodovino, vas vabi na ogled jame in zanimivih kapnikov.

Grad
Žovnek

Grad Žovnek, kjer so včasih živeli Žovneški gospodje, je eden od najstarejših gradov na Slovenskem.  Sprehodite se med njegovimi zidovi.

Center jamskih
doživetij

Ob spremljavi izkušenih jamarskih strokovnjakov se odpravite na raziskovanje kraških pojavov in raziščite nedotaknjene kraške jame.

Muzej
Štekl

Muzej Štekl je etnološka zbirka, ki se nahaja v stolpu Štelk, kjer si lahko ogledate do 400 let stare predmete iz Gornjega Grada in okolice.

Vulkan
Smrekovec

Neaktivni ognjenik Smrekovec, kjer lahko opazujete pestro floro in ogrožene živalske vrste, vam ponuja krasno priložnost za sprehod.

Etno vasica
Luče

Ta muzej na prostem, ki je sestavljen iz osmih lesenih hišk in kjer vam bodo predstavili rokodelske obrti domačinov, si lahko ogledate po dogovoru.

Pozojeva učna pot
okoli Velenja

Pozojeva grajska pot vas v spremstvu simpatičnega zmaja Pozoja vodi po poti zgodovine in zgodb Velenja, ter vas popeljal mimo petih različnih gradov.

Stari grad
Celje

Zidovi starega gradu Celje so prežeti z bogato in zanimivo zgodovino. Sprehodite se med zidovi enega izmed najstarejših slovenskih gradov.

Naravni spomenik
Igla

Spomenik Igla je prepoznaven 40 m visok skalni osamelec, ki se nahaja nad reko Savinjo. Mimo njega je včasih tekla edino pešpot med Lučami in Solčavo.

Gornjegrajska
katedrala

Vabljeni k ogledu največje in arhitekturno najbolj pomembne baročne zgradbe v Sloveniji – Cerkve sv. Mohorja in Fortunata.

Krajinski park
Robanov kot

Robanov kot je alpska dolina, ki jo je preoblikoval ledenik, in ima izjemno kulturno in naravno vrednoto. Je idealna lokacija za idiličen sprehod. 

Žagerski
mlin

Žagerski mlin je čaroben 250 let star mlin, ki je obdan z bujnim podrastjem in je eden izmed redkih delujočih mlinov, ki še deluje na vodni pogon.

Repov
slap

Vabi vas slikovit 25 metrov visok slap z dvema vodnima kotanjama, da ga obiščete in si vzamete trenutek za občudovanje naravnih lepote.

Matkov kot in
Matkov škaf

Obiščite Matkov kot in Matkov škaf – snegu podoben krater, kjer spomladi voda teče po rahlem slapu na snežišče in izdolbe luknjo v obliki škafa.

Potočka
zijalka

Potočka zijalka je pomembno arheološko najdišče iz mlajšega paleolitika, kjer so odkrili staro kamenodobno bivališče in ostanke.

Slap
Rinka

Slap Rinka je eden izmed najlepših in najbolj poznanih Slovenskih slapov in je tudi priljubljena turistična točka (največji pretok ima spomladi in jeseni).

Menina
planina

Menina planina, ki se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah, ponuja priložnosti za sprehode ter čudovite razglede na okoliške vrhove.

Snežna
jama

Snežna jama je najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji in je poznana po večnem ledu v vhodni dvorani ter bogatem kapniškem bogastvu.

Izvir
kisle vode

Izvir kisle vode je Solčavska znamenitost. Gre za zanimiv naravni spomenik, ki naj bi imel zaradi mineralov v vodi zdravilne moči.